Forever

13.03.16 – 01.05.16

De Brits-Franse Jerome Jacobs is zelfstandig art consultant, curator en galerie-eigenaar in Brussel en was de voorbije vijftien jaar curator van exposities in Gent en Brugge. Gery Van Tendeloo, coach van BuBox, nodigde hem uit om de Paardenstallen in te palmen met een tentoonstelling. Met positief gevolg want Jerome Jacobs zet in Bubox FOREVER op. FOREVER wordt een onderhoudende expo met een vleugje ironie en die aanzet tot nadenken.

Een overvloed van polymorfe werken wordt geënsceneerd in een labyrint dat één voor één al dan niet bekende hedendaagse kunstenaars onthult. Zoals een collectie die volgens een chaotische lijn verzameld werd door een rondtrekkend kunstliefhebber, presenteert de tentoonstelling een mix van schoonheid en lelijkheid, verfijning en banaliteit waardoor een fascinerende maar verwarrende sfeer ontstaat.

Jerome Jacobs over FOREVER


De menselijke geschiedenis ontrolt haar rode draad tussen heden en verleden en stelt vragen over een onzekere toekomst, op een soms groteske en vaak brutale manier. De bezoeker wordt zo voor de spiegel geplaatst van zijn eigen menselijkheid, zijn projecties en zijn vooroordelen over datgene wat onze hedendaagse samenleving en haar conflicten vormt.

Pijn staat zij aan zij met humor, wat herinnert aan de complexiteit van ons bestaan maar ook aan de onvergankelijke link met de andere, de natuur, de aarde. De werken, nu eens klassiek dan weer excentriek, verkennen zo de interacties tussen een spirituele en materiële wereld en leveren de bezoeker over aan introspectie.

Hoewel de visie somber is, is ze vervuld van hoop. Ze roept ons op om onze adem in te houden gedurende de tijd van een artistieke wandeling om misschien nadien beter te kunnen uitblazen.

FOREVER bekijkt de tijd die voorbijgaat ironisch, net zoals onze droombeelden over de eeuwigheid, de idealen die dictaten worden en de onmogelijkheid om de loop van de geschiedenis tegen te houden, onze oneindig kleine geschiedenis, ten aanzien van een universaliteit die elke dag mysterieuzer wordt.

Is onze passage op deze aarde slechts dat, for-never, met een behoefte zich te verzadigen met sterke indrukken om het eindpunt te vergeten? Of hebben we integendeel uit het oog verloren dat we hier ‘forever’ zullen zijn, losgemaakt van alles wat ons essentieel lijkt in de massa futiliteiten waaruit ons leven van elke dag bestaat?

 

Bubox, Paardenstallen, Korte Kapucijnenstraat z/n, 8500 Kortrijk

Vernissage 12 maart om 19u
Openingstijden – do tot za: 14-17u en zo 11u-17u
Gratis toegang


Lijst van artiesten:

Slim Aarons, AES+F, Elodie Antoine, Carlos Aires, Hilary Berseth, Joseph Beuys, Katia Bourdarel, Jeremy Blake, Pierre Bismuth, Delphine Boël, Daniele Buetti, Charley Case, Jake & Dinos Chapman,Anton Corbijn, Tom Dale, Christoph Draeger, Bryan Drury, Matt Ducklo, Christian Eisenberger, Nezaket Ekici, Jean-François Fourtou, Nancy Fouts, Michel François, Marcel Gähler, Rainer Ganahl, Gelitin, Robert Gligorov, Frances Goodman, HeHe, Eckart Hahn, Thomas Hirschhorn, Tilman Hornig, John Isaacs, Kahn & Selesnick, Dionisis Kavallieratos, Youcef Korichi, David Kramer, Robert Kunec, Laszlo Lakner, Arik Levy, Mingjun Luo, Alistair Mackie, Sally Mann, Filip Markiewicz, Tony Matelli, Sergey Maximishin, Dominic McGill, Robert McNally, Emilio Lopez – Menchero, Georges Meurant, Otto Mühl, David Nicholson, Tim Noble & Sue Webster, Ronald Ophuis, Laurent Perbos, Leopold Rabus, Till Rabus, Gerhard Richter, Terry Rodgers, Samuel Rousseau, Tracey Snelling, Pierrick Sorin, Mark Titchner, Gavin Turk, Jan Van Imschoot, Wolfe von Lenkiewicz, Del LaGrace Volcano, Roger Wagner, Johan Wahlstrom, Kate Waters, Vincent Wenzel, Dana Wyse, Jason Bard Yarmosky, Heimo Zobernig.