The Teapot Series

Lieven Decabooter serveert “The Teapot Series” in Bubox

Lieven Decabooter serveert “The Teapot Series” in Bubox

 

Vanaf 25 augustus stelt geboren en getogen Kortrijkzaan Lieven Decabooter in Bubox zijn reeks “The Teapot Series” voor. Lieven creëert monumentale composities waarin verschillende motieven, schilderstijlen en verhaallijnen door elkaar lopen. Een precieze manier van schilderen wordt afgewisseld met snelle impulsieve verfstreken. In de reeks “The Teapot Series” verplaatst Lieven zich vanuit de schilderkunst naar de denkwereld van een cineast. Deze expo is een samenwerking van Bubox met Light Cube Art Gallery (Ronse).

 

Lieven Decabooter (°1961) verrast reeds bij de praktische voorbereiding van zijn schilderdoeken. Zo bevestigt hij doelbewust het canvas achterstevoren op de spierarmen. De gebruikelijke witte kant laat hij zo ongemoeid en hij gaat vervolgens tekeer op de vezelige bruine kant. Deze omgekeerde aanpak is een verfrissend vertrekpunt in het creatieve schilderproces dat daarop volgt. Lieven put hiervoor graag uit de grote verscheidenheid aan beeldtalen die de schilderkunst rijk is om zo uitdrukking te geven aan zijn persoonlijke belevingswereld. De schilderijen van Decabooter hebben dan ook vaak wat weg van collages. Uiteenlopende schildertechnieken komen samen op één doek en overlappen elkaar. Realistische beelden lopen naadloos over in schetsmatige tekeningen. Het effect is overrompelend en confronteert ons met een theatrale-obscene wereld. Een absurde beeldlogica is nooit ver weg.

 

Voor de nieuwe reeks “The Teapot Series” verplaatst Lieven zich vanuit de schilderkunst naar de denkwereld van de cineast. Via zijn persoonlijk archief en verbeelding bedenkt hij nieuwe scenario’s. De composities zijn een optelsom van samengestelde beelden, waarbij de montage belangrijk is. De kracht van een interessant stilstaand beeld is volgens hem erin te slagen de toeschouwer nieuwsgierig te maken naar wat er zich buiten de randen van het doek afspeelt, en op die manier een suggestieve sfeer te creëren die het vrije associëren en interpreteren aanmoedigt. Het nadrukkelijke horizontale formaat van de doeken en de cinematografische benadering van de onderwerpen roepen filmische connotaties op. Mede door de sfeer en de suggestie van het niet uitgebeelde roept hij beelden op die een belofte inhouden van wat nog komen zal. Tenslotte zit het filmische ook in het onheilspellende van zijn beelden en in het narratieve, die ook in films terug te vinden zijn.

 

Praktisch

Bubox, Paardenstallen, Korte Kapucijnenstraat z/n, Kortrijk

25 augustus – 17 september 2017

Openingsuren: donderdag tot en met zondag tussen 14 en 18 uur

Vernissage: donderdag 24 augustus om 19 uur

 

Meer info:

An Vandersteene, schepen van cultuur – 0475 68 62 01

Piet Lombaerts, voorzitter vzw stedelijke musea Kortrijk – 0475 52 10 62

Nathalia Tsala, Light Cube Art Gallery – 0497 75 47 63

Catherine Baelde, Bubox – 0498 90 91 01