Lonely Stalker – Enrique Marty

 

Vanaf 24 maart is in Bubox de Spaanse kunstenaar Enrique Marty te gast met ‘Lonely Stalker’. De veelzijdige Marty houdt je graag een spiegel voor waarin je niet altijd ziet wat je wil zien. Hij speelt met het thema ruimte en plaats en prikkelt zo een actueel debat rond stadsontwikkeling. Deze expo is een eerste samenwerking met Deweer Art Gallery (Otegem) waar je gelijktijdig Enrique Marty’s expo Sense of failure kan meepikken.

Shockerende realiteit

De Spaanse kunstenaar Enrique Marty (1969, Salamanca) wil alles op een haast obsessieve manier – vastleggen. Bij een eerste blik lijkt zijn werk erg realistisch en herkenbaar, maar toch bekruipt de kijker al snel een pijnlijk gevoel van onbehagen. Zijn grotesk oeuvre, duidelijk geïnspireerd door Goya, biedt geen veilige en pasklare antwoorden. Zijn unieke stijl daagt uit, provoceert en choqueert. Hij laat de kijker als een voyeur verweesd achter met tal van vragen. En zo wordt de voyeur meer en meer een stalker, die zelf op zoek moet gaan naar antwoorden.

Thuis

In “Lonely Stalker” staat de kijker te midden een stad, een amalgaan van huizen die snel in elkaar en uit elkaar gehaald kunnen worden. Dit alles opgetrokken in ruwe, onafgewerkte materialen. Deze huizen bieden duidelijk geen bescherming, ze geven de kijker geen warm thuisgevoel. Dit beeld staat in schril contrast met het gevoel van hechting met ons eigen huis, met onze eigen stad. Die dubbelzinnigheid, typerend voor het werk van Marty, kruipt al snel onder het vel van de bezoeker. Een huis is niet zomaar een thuis, of wel? De gelaagdheid van de absurditeit is dan ook de kracht van Marty’s werk. De kijker voelt zich in Lonely Stalker al snel een stalker die de stad bespioneert of is het de stad die ons als individu gade slaat?

Enrique Marty: “I understand this piece as a mental and psychological container that can be filled or emptied according to its context and situation. This facility offers the viewer a city built in a raw way, in unpolished and unpainted wood. A prefabricated city that can be assembled and disassembled quickly, and thus be moved to another place. Coming in contradiction to the fact of the permanence of the individual in his house and in his city.