Nightmarry Me – Marie Hendriks

Marie Hendriks te gast met ‘Nightmarry Me’ in Bubox

Vanaf 19 mei vormt Bubox de uitvalsbasis voor de expo ‘Nightmarry Me’ van de kunstenares Marie Hendriks. Zij trekt je met een glimlach mee in haar vicieuze cirkel van ontreddering en obsessies. Deze spanning is ook aanwezig in ‘Nightmarry Me’ waar de kunstenares de kijker uitnodigt om in de familieverhalen en nachtmerries uit haar jeugd te duiken. De expositie verzamelt de installaties No Fly Zone, Les Veilleuses en Scattering Cake.

De in Nederland geboren kunstenares Marie Hendriks (° 1981) verhuisde begin jaren ’90 met haar ouders naar Frankrijk. Hier volgde ze een opleiding aan de kunstacademie van Bourges (2000-2005) en aansluitend specialiseerde ze zich in nieuwe media aan Le Fresnoy van Tourcoing (2005-2007). Recent verhuisde Marie Hendriks naar Kortrijk.

Haar veelvormig werk dompelt de kijker in een magische sfeer, vol verwijzingen aan barok en rococo. Een voortdurende dialoog tussen hedendaagse en klassieke kunst. Marie verandert de werkelijkheid door gebruik te maken van werkwijzen zoals deze in het magisch realisme of de fantastische literatuur van de 19de eeuw. Je herkent nog dat wat er was, maar je stelt je al datgene voor wat nog buiten het blikveld ligt. De video’s, beelden, tekeningen en foto’s van Marie zijn allegorische voorstellingen van mentale spanningsvelden tussen wonder en ongemak.

Marie Hendriks exposeerde reeds tijdens groepsexpo’s zoals “Pearls of the North”, in het Parijse Palais de l’Iéna; alsook tijdens “Quand je serai petite” in het museum van Schone Kunsten in Calais. Ook solo was ze reeds te bezichtigen in Magpie Mirabilia, Mains d’œuvres, in Parijs; POMODORI vs STARS, La maison Rouge, in Parijs; of Adhemarie Show, Château des Adhémars, in Montélimar.

Praktisch
BuBox, Paardenstallen, Korte Kapucijnenstraat z/n, Kortrijk
19 mei – 9 juli 2017
Openingsuren: donderdag tot en met zondag tussen 14 en 18 uur (en Sinksenmaandag)
Vernissage: donderdag 18 mei om 19 uur met een welkomstwoord door schepen Kelly Detavernier (bevoegd voor financiën, onderwijs en evenementen), een inleiding door Bubox-coach en curator Françoise Geers en een toelichting door de kunstenares Marie Hendriks.