The Teapot Series – Lieven Decabooter

Lieven Decabooter serveert The Teapot Series in BuBox

Vanaf 25 augustus stelt geboren en getogen Kortrijkzaan Lieven Decabooter in BuBox zijn reeks The Teapot Series voor. Lieven  creëert monumentale composities waarin verschillende motieven, schildersstijlen en verhaallijnen door elkaar lopen. Een precieze manier van schilderen wordt afgewisseld met snelle impulsieve verfstreken. In de reeks The Teapot Series verplaatst Lieven zich vanuit de schilderkunst naar de denkwereld van een cineast. Deze expo is een samenwerking van Bubox met Light Cube Art Gallery (Ronse).

Lieven Decabooter (1961) verrast reeds bij de praktische voorbereiding van zijn schilderdoeken. Zo bevestigt hij doelbewust het canvas achterstevoren op de spierarmen. De gebruikelijke witte kant laat hij zo ongemoeid en hij gaat vervolgens tekeer op de vezelige bruine kant. Deze omgekeerde aanpak is een verfrissend vertrekpunt in het creatieve schildersproces dat daarop volgt. Lieven put hiervoor graag uit de grote verscheidenheid aan beeldtalen die de schilderkunst rijk is om zo uitdrukking te geven aan zijn persoonlijke belevingswereld. De schilderijen van Decabooter hebben dan ook vaak wat weg van collages. Uiteenlopende schildertechnieken komen samen op een doek en overlappen elkaar. Realistische beelden lopen naadloos over in schetsmatige tekeningen. Het effect is overrompelend en confronteert ons met een theatrale-obscene wereld. Een absurde beeldlogica is nooit ver weg.

Voor de nieuwe reeks The Teapot Series verplaatst Lieven zich vanuit de schilderkunst naar de denkwereld van de cineast. Via zijn persoonlijk archief en verbeelding bedenkt hij nieuwe scenario’s. De composities zijn een optelsom van samengestelde beelden, waarbij de montage belangrijk is. De kracht van een interessant stilstaand beeld is volgens hem erin te slagen de toeschouwer nieuwsgierig te maken naar wat er zich buiten de randen van het doek afspeelt, en op die manier een suggestieve sfeer te creëren die het vrije associëren en interpreteren aanmoedigt. Het nadrukkelijke horizontale formaat van de doeken en de cinematografische benadering van de onderwerpen roepen filmische connotaties op. Mede door de sfeer en de suggestie van het niet uitgebeelde roept hij beelden op die een belofte inhouden van wat nog komen zal. Tenslotte zit het filmische ook in het onheilspellende van zijn beelden en in het narratieve, die ook in films terug te vinden zijn.